Vinul dulce – iubit de multi si mai putin placut de altii, pare ca se bucura de o atentie tot mai mare din partea producatorilor. Totusi, in comert se gasesc nenumarate variante si putine dintre acestea chiar merita atentia noastra, motiv pentru care este important sa ne orientam catre cele mai bune.
Bineinteles, strugurii joaca un rol foarte important in dezvoltarea aromelor strugurilor, iar cu cat sunt culesi mai tarziu cu atat se bucura de mai mult soare si vor dezvolta mai mult zahar. In tarile cu ierni friguroase exista si o tehnica de obtinere a vinului de gheata, ceea ce presupune ca strugurii nu se culeg decat abia in miezul iernii cand acestia sunt inghetati. Vinul de gheata se bucura de o popularitate tot mai mare, inclusiv in Romania.
Unele vinuri dulci sunt foarte usor de baut si asta nu pentru dulceata lor, ci pentru faptul ca au o concentratie scazuta de alcool. Totul pleaca de la momentul fermentarii atunci cand vinificatorul decide cantitatea de zahar rezidual pe care doreste sa o pastreze.
De asemenea, trebuie sa avem in vedere si faptul ca adaugarea de alcool la un vin duce la obtinerea unelor dintre cele mai mari si mai renumite vinuri dulci cunoscute precum Port, Madeira sau Sherry. In cazul acestora se adauga o bautura alcoolica distilata fie inainte, fie in timpul fermentatiei.
Exista o diferenta intre momentul in care se adauga alcoolul, deoarece vinurile rezultate sunt distincte. Pentru vinurile in care alcoolul este introdus chiar inainte de inceperea fermentatiei, exista o mare cantitate de dulceata fructata, iar in majoritatea cazurilor acesta se adauga in timpul fermentatiei.
Mai exista si metoda uscarii strugurilor care, in mod traditional, este cea mai raspandita in Italia si presupune culegerea strugurilor si asezarea lor pe covorase din paie in lumina directa a soarelui sau intr-o zona calda a unei cladiri sau a sopronului. Se pastreaza cateva saptamani, timp in care se usuca si se micsoreaza, asemanator cu stafidele. Pe aceasta cale se ajunge la raportul zaharului crescut, iar vinurile rezultate sunt semnificativ mai dulci, cateva exemple grozave fiind Santo si Passito.
Care este un vin dulce excelent pentru incepatori?
Moscato este cel mai cunoscut vin dulce, dar natura sa spumanta este unica printre vinurile dulci. Un vin simplu de desert, cum ar fi un riesling de recolta tarzie este o introducere potrivita in vinurile dulci clasice.
Ce soiuri de vin rosu sunt dulci?
Rareori vinurile rosii sunt dulci! Cateva sunt produse in Europa de Est si, in rare ocazii, in Australia. Depinde de vinificator sa aleaga daca un anumit soi de struguri va fi dulce.
Ce este vinul de desert?
Pur si simplu, un vin care se potriveste bine cu desertul! Orice vin dulce poate fi consumat alaturi de deserturi.
Poti incerca oricand un vin dulce rosu de la Budureasca care are toate sansele sa cucereasca impatimitii vinurilor dulci.
Cabernet Sauvignon din gama Origini este unul dintre vinurile esentiale din portofoliul Cramei Budureasca si nu trebuie ratat. Ne intampina cu o culoare rubinie care seduce si se deschide cu arome de mure, ardei si note fine de piper si stejar afumat. Gustul de mure si afine este o adevarata placere si se contureaza in jurul notelor de ciocolata, totul fiind bine sustinut de taninurile integrate. Fiind un vin de desert merita savurat ca atare, insa este exceptional si langa prajituri fine din ciocolata sau fructe. Pentru a-si evidentia toate calitatile este recomandata servirea sa la o temperatura de 15-17 grade.