In cadrul reactiilor chimice care au loc la nivelul corpului uman, unele dintre cele mai importante astfel de transformari au loc la nivelul descompunerii proteinelor in aminoacizi, pentru ca mai apoi acestia sa fie redirectionati catre zonele ce au nevoie de “reconstructie” la nivel molecular. Asadar, indeosebi in momentele de efort fizic sustinut, nevoia organismului de a dispune de surse de calitate superioara este expresia necesitatii structurilor musculare de a tine pasul cu nivelul ridicat de activitate metabolica in desfasurare. In consecinta, dieta fiecaruia ar trebui suplimentata cu surse de inalta calitate, provenite la randul lor din alimente sanatoase.
De ce este important consumam o cantitate optima de proteine
In comparatie cu celelalte 2 tipuri de macronutrienti, proteinele nu devin in niciun context structuri descompuse pentru a fi stocate in scopul utilizarii ulterioare. Astfel, un exces tinde sa fie mai degraba transformat in grasime, contribuind astfel la luarea in greutate. In consecinta, in timp ce o cantitate suficienta este imperios necesara a fi consumata zilnic, o abundenta a acestora nu va influenta in mod pozitiv modul de distributie sau asimilare a proteinelor, fapt pentru care moderatia si in acest aspect este de preferat. Cu alte cuvinte, in timp ce o persoana ce doreste sa isi pastreze greutatea se poate raporta la un consum de 1g/kg corp, cei ce intreprind demersuri pentru a-si mari masa musculara pot ajunge pana la o cantitate dubla pe zi.
Vegetarian versus omnivor
Avand in vedere afinitatea anumitor persoane catre adoptarea unei diete ce se bazeaza exclusiv pe consumul de plante, sursele evidente de proteine, precum carnea si ouale, devin in consecinta inaccesibile acestor categorii. Totusi, in ceea ce priveste selectia de leguminoase, seminte si cereale integrale, acestea pot inlocui cu succes un regim omnivor, recomandarea de a vizita un specialist in domeniul nutritiei fiind totusi adresata tuturor celor ce isi doresc sa isi modifice stilul de viata intr-un mod atat de radical. Luand in considerare nivelul comparabil de micro- si macronutrienti ce pot fi obtinuti din ambele tipuri de alimentatie, rezultatele optime sunt direct proportionale cu modul in care alegem sa asociem alimentele, precum si cantitatile de referinta consumate.
Cum putem recunoaste sursele de cea mai buna calitate
In ceea ce priveste calitatea acestora totusi, consumul crescut de proteine de origine animala este considerat a fi unul dintre factorii de risc pentru un numar de boli degenerative, cardiovasculare si chiar mai multe feluri de cancer. Acestea fiind spuse, cantitati mici de proteine de calitate obtinute in carnea cu continut scazut de grasime si oua sunt recomandate pentru continutul de macronutrienti de inalta calitate. La polul opus, o dieta bazata pe plante sau chiar vegetariana este recunoscuta pentru beneficiile aduse indeosebi patologiilor cronice, procum diabetul si bolile din spectrul cardiovascular.