Updated : Apr 09, 2020 in LIFESTYLE & FOOD

Stii cati litri ai in corp?

Ai dori sa sti cati litri de sange ai in organism? In acest articol doctormit.ro ne va preciza cati litri de sange are un om, cat sange poate sa piarda un om si sa functioneze in parametrii normali in acelasi timp si care este formula pentru calcularea sangelui din organismul uman.

Importanta sangelui este mai mult decat vitala in cazurile in care este nevoie de transfuzii de sange.

Sangele are o foarte mare importanta in functionarea organismului, deoarece transporta nutrientii si oxigenul catre celule si in acelasi timp, preia reziduurile metabolice din celule. Pe de alta parte, sangele transporta hormonii si alte substante in organism.

In acelasi timp are un rol important in reglarea temperaturii corporale, astfel ca atunci cand temperatura corpului creste sangele preia temperatura in exces si o transmite spre piele, de unde aceasta este eliminata din corp.

Sangele are rol si in sistemul imunitar pentru ca ajuta foarte mult in lupta acestuia cu infectiile si bolile.

Asa cum aminteam la inceputul articolului, o necunoscuta este legata de cantitatea de litri de sange din corp. Conform spuselor doctormit.ro, cantitatea de sange din corp variaza destul de mult, in functie de varsta, sex, stare de sanatate. Ca un exemplu, barbatii au o cantitate mai mare de sange in organism spre deosebire de femei, chiar daca acestea au aceeasi inaltime si greutate cu a barbatilor. Persoanele care traiesc la altitudini mari au o cantitate mai mare de sange in corpul uman spre deosebire de persoanele care traiesc la altitudini mai mici. Acest lucru se datoreaza faptului ca aerul de la altitudinile ridicate contin o cantitate mai mica de oxigen, iar oamenii automat vor avea nevoie de o cantitate mai mare de sange pentru a putea transporta oxigenul catre plamani.

Ca sa putem intelege mai bine cati litri de sange sunt in organismul unui om, doctormit.ro ne spune ca exista o formula pentru calcularea sangelui, astfel ca, aceasta cantitate este in medie de 7% din greutatea corpului.

Daca un adult cu o greutate de 70-80 kg are in medie o cantitate de 4,5-5,5 litri de sange, un copil cu greutatea de 30-40 kg va avea aproximativ jumatate din cantitatea de sange pe care o are un adult.

Cu privire la cantitatea de sange pe care o poate pierde un om fara a-i fi afectata sanatatea, daca ne raportam la o persoana care are in jur de 4,5-5,5 litri de sange, aceasta poate sa piarda pana la jumatate de litru de sange. In cazul in care cantitatea de sange pierduta este mai mare, de pana la jumatate din cantitatea totala de sange pe care o are un om, atunci vor fi necesare transfuzii de sange pentru a nu-i afecta viata.

Afla mai multe despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *