Updated : Feb 05, 2023 in Uncategorized

Ce boli au ca simptome creșterea în greutate

Creșterea anormală în greutate, fără a schimba stilul de viață sau regimul alimentar, poate fi simptomul multor boli, motiv pentru care trebuie să fii foarte atentă la acest aspect. Dacă de ceva timp te lupți cu kilogramele în plus, însă nimic nu pare să dea rezultat, poate ar trebui să iei în calcul prezența unor afecțiuni care au printre simptome și creșterea în greutate.

  • Hipotiroidism

Afecțiunea aceasta este o disfuncție a glandei tiroide, care apare din cauza faptului că această glanda nu produce suficienți hormoni. Ca urmare a acestui fapt, metabolismul încetinește și kilogramele se acumulează. Pentru a fi identificată o astfel de problemă ai nevoie să știi valorile TSH, analiză pe care poți să o faci la un laborator precum ProTest Diagnostic. Dacă în urma rezultatelor reiese că nivelul TSH este ridicat, cauza luării necontrolate în greutate ar putea fi explicată.

  • Sindromul ovarelor polichiste

Această afecțiune este un dezechilibru hormonal prin care ovarele produc mai mulți hormoni masculini decât feminini. Este o problemă ce poate da mari bătăi de cap, mai ales dacă vrei să faci copii și te interesează fertilitatea. Pe lângă luarea în greutate, această afecțiune mai are și simptome precum: ciclu menstrual neregulat, acnee, hirsutism, nivel ridicat de zahăr în sânge, depresie și anxietate.

  • Depresie

Depresia afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă. În ceea ce privește legătura ei cu kilogramele în plus, este vorba de prezența unui nivel ridicat de cortizol, care este hormonul stresului. Acesta poate duce la acumularea de grăsime mai ales în zona abdomenului. Kilogramele în plus mai pot fi acumulate de către persoanele depresive și dacă se afundă în consumul de alimente nesănătoase. Depresia mai are ca și simptome următoarele: stimă de sine scăzută, senzația de neajutorare, stare generală proastă, anxietate, constipație, dureri de cap, amețeli, dificultăți în luarea deciziilor etc.

  • Diabet zaharat de tip 2

Principala cauză a acestei afecțiuni este rezistența organismului la insulină, ceea ce înseamnă că celulele corpului nu răspund la insulina pe care o produce pancreasul și nu primesc suficientă glucoză. Astfel, pancreasul ajunge să producă și mai multă insulină și în cele din urmă grăsimea se acumulează în organism și arderile sunt reduse. Totodată, crește și pofta de mâncare, iar pacientul este mai dornic să consume alimente bogate în carbohidrați, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.

Printre simptomele care ar trebui să te trimită la medic în legătură cu această afecțiune se numără: sete excesivă, urinare în cantități mai mari decât de obicei, oboseală, infecții ale tractului urinar și ale pielii, amorțeală la nivelul membrelor, vedere încețoșată, creșterea poftei de mâncare.

Diabetul zaharat se descoperă în urma analizelor specifice. În cazul în care nivelul glicemiei este ridicat, se face un test de rezistență a organismului la glucoză, pentru a se pune diagnosticul în mod cert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *