Cunoscut drept regele strugurilor rosii, cei de Cabernet Sauvignon sunt renumiti si pentru faptul ca dau viata unor vinuri rosii cu un potential bogat de invechire. Acest potential este datorat aciditatii, dar si concentratiei ridicate de taninuri. Strugurii au aparut in Franta, in secolul al XVII-lea in urma imperecherii a soiului de struguri rosii Cabernet Franc cu cei albi Sauvignon Blanc si se poate spune ca a fost un accident fericit.
In ziua de azi, acesta reprezinta unul dintre cele mai plantate soiuri din lume, casa sa fiind considerat Bordeaux, insa a depasit granitele in cel mai scurt timp, ajung inclusiv in tari precum Chile, Australia, Italia, Africa de Sud sau Statele Unite. De exemplu, in Australia este renumit pentru notele sale unice de mentol, ceea ce se atribuie prezentei locale a eucaliptului. In Italia strugurii se folosesc adesea pentru cupaje Super Toscane, iar in Statele Unite, mai precis in Valea Napa din California este extrem de popular.
De regula, vinurile produse din strugurii Chardonnay sunt corpolente cu arome de fructe negre si complementate de note ierboase. De asemenea, este cunoscut si pentru concentratia de taninuri, dar si pentru faptul ca se intelege de minune cu stejarul, astfel ca poate fi maturat pentru dobandirea unor arome suplimentare precum cele de vanilie. Aromele difera mult in functie de locul in care au fost cultivatii strugurii, astfel ca in mediile calduroase predomina aromele de gem si fructe negre, pe cand in mediile racoroase sunt mai comune aromele ierboase.
Sunt foarte rare vinurile Cabernet Sauvignon putin corpolente, iar unele sunt mai elegante decat altele. Valea Napa din statul american California produse vinuri bogate cu arome fructate, pe cand cele din Australia si Chile sunt ceva mai putin intense, iar cele produse in Bordeaux sunt mai picante, mai taninoase si mai corpolente. Australia gazduieste cele mai vechi vite de vie Cabernet Sauvignon din lume, iar acestea dateaza inca de la sfarsitul anilor 1800.
Acestea vinuri sunt versatile la capitolul asocieri culinare, motiv pentru care vei avea parte de suficienta libertate atunci cand doresti sa servesti un pahar alaturi de preparatele preferate. In general putem aminti de carnea rosie, de steak-uri de vita premium, dar si de mancaruri pe baza de legume.
Esti in cautarea unui vin Cabernet Sauvignon de calitate? Atunci merita sa te orientezi catre cele produse de Crama Budureasca, locul in care ai toate sansele sa iti gasesti noul preferat. Un bun exemplu in acest sens este Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Premium.
Strugurii se maturizeaza mai lent, motiv pentru care se recolteaza ultimii. Recolta din care se produce acest vin este de cel mult 8 tone / hectar, fiind alesi doar cei mai sanatosi ciorchini. Se lasa la fermentat pentru o perioada de pana la 25 de zile, iar dupa finalizarea procesului, circa jumatate din vin se lasa la maturat timp de un an in baricuri de stejar american pentru a beneficia de mai multa complexitate. Rezultatul este un vin de o culoare rubiniu inchis, avand un nas alcatuit din fructe de padure cu note de tutun. Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Premium este corpolent, avand un bogat gust de mure si cirese negre, taninurile fiind integrate foarte bine. Se poate servi alaturi de preparate din carne de vita impreuna cu sosuri delicioase si straluceste langa mancaruri pe baza de rata si branzeturi maturate. Nu in ultimul rand, este recomandata servirea sa la o temperatura intre 15 si 17 grade pentru a-si etala toate calitatile.