Updated : Jul 04, 2020 in Uncategorized

Vezi de ce sunt populare tratamentele cu celule stem

Organismul uman este format dintr-un numar foarte mare de celule diferite. Majoritatea celulelor din organism au functii exacte, asa cum sunt celulele rosii din sange care transporta oxigenul in tot corpul, dar din pacate ele nu se pot divide. In schimb, celulele stem au capacitatea de a furniza celule noi sau le pot inlocui pe cele specializate si care au fost afectate in urma unor boli grave.

Celulele stem prezinta doua proprietati unice: se pot multiplica si pot produce noi celule si pe masura ce se impart se pot schimba in celelalte tipuri de celule care alcatuiesc organismul. Acestea sunt baza pentru fiecare tesut si organ din organismul nostru. Celulele stem se pot reinnoi, dar nu toate se pot diferentia in celule specializate.

Celulele stem mezenchimale sunt celule adulte multipotente care sunt prezente in maduva osoasa, dar pot fi izolate si din alte tesuturi precum grasimea si sangele cordonului ombilical, trompele falopiene, ficatul si plamanul fetal. Acestea au capacitatea de a forma cartilagii, oase, tendoane, muschi si piele.

Cele mai importante surse de celule stem mezenchimale sunt :

  • tesutul cordonului ombilical ( gelatina Wharton care este substanta gelatinoasa care formeaza cordonul ombilical ce joaca un rol important in hranirea fatului)
  • sangele cordonului ombilical, fiind cea mai importanta sursa de celule hematopoietice. Celule stem mezenchimale care sunt recoltate la nasterea bebelusului sunt considerate a fi mult mai bune decat celulele stem care pot fi obtinute din viata adulta. Mai mult decat atat, celulele stem mezenchimale care sunt recoltate din sangele cordonului ombilical au avantaje mai mari fata de alte surse de celule stem embrionare si adulte.
  • o alta cantitate mare de celule stem mezenchimale se poate extrage din lichidul amniotic.

Fata de celulele hematopoietice care pot da nastere tuturor celulelor sangvine, celulele stem mezenchimale pot genera doar o varietate de celule, dar au un potential de tratament foarte mare deoarece sunt capabile sa se diferentieze in mai multe tipuri de celule, printre care, celule pentru tesutul adipos, celule pentru cartilagiu, celule pentru tesutul osos si celule pentru tesutul miocardului. Aceste celule specializate au propriile forme, structuri si functii caracteristice si fiecare apartine unui tesut special.

Tratamentul cu celule stem mezenchimale s-a dovedit a fi eficient in tratarea multor afectiuni, printre care afectiuni imune cat si non-imune.

In momentul de fata exista diferite studii clinice care au drept scop investigarea eficacitatii celulelor stem mezenchimale in tratarea bolilor autoimune si neurogenerative, precum boala Crohn, scleroza multipla, Parkinson, lupusul eritematos sistemic si scleroza sistemica, dar si in insuficiente hepatice, regenerarea muschiului cardiac in urma infarcturilor miocardice, reconstructia osoasa in cazul fracturilor si diabet.

De asemenea, mai multe informatii despre celulele stem mezenchimale pot fi oferite si de specialistii de la Stem Sure care asigura consultanta gratuita pentru toate persoanele care sunt interesate de recoltare de celule stem la momentul nasterii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *