Fiind considerata una dintre primele bauturi produse si consumate, inclusiv pe teritoriul tarii noastre, istoria vinului incepe inca de la primele insemnari ramase de pe urma poparelor ce s-au asezat in spatiul autohton si au contribuit la formarea poporului roman. Cultivatori cu traditie ai vitei de vie, dacii au conferit acesteia un rol ritualic in cadrul vietii colective, fapt ce a dus la prezervarea acestui obicei timp de generatii.
In zilele noastre, viticultura este in continuare considerata a fi o profesie respectabila, transmisa de multe ori din tata in fiu, si sustinuta de traditiile ce au precedat aceasta industrie infloritoare, ce a ajuns sa se bucure de succes inclusiv peste hotare. In ceea ce priveste disponibilitatea pe piata, clima temperata precum si prezenta unei multitudini de soiuri de struguri aclimatizati pe teritoriul tarii noastre, asigura in fiecare an o varietate de vinuri. Cu timpul, acestea au ajuns sa fie indragita nu doar de consumatorii autohtoni ci chiar recunoscute pe plan mondial, in cadrul concursurilor si evenimentelor de profil.
Despre soiurile romanesti
Reprezentand o meserie cu traditie in decursul a sute de ani, cultivarea si producerea vinului a fost considerata intotdeauna o indeletnicire specifica fiecarei regiuni a tarii noastre. Acest lucru este posibil datorita conditiilor prielnice de clima, umiditate si compozitie a solului care sustin cresterea unei diversitati de soiuri si se regasesc pe teritorii extinse. Astfel, denumiri precum Busuioaca de Bohotin sau Feteasca Neagra reprezinta o mostenire gustativa si culturala ce dateaza de sute de ani, fiind raspunzatoare de producerea de vinuri ce duc mai departe traditia.
Cu alte cuvinte, acestea sunt chiar reprezentanti ai maiestriei si abilitatii de a transforma un obicei arhaic intr-una dintre cele mai premiate indeletniciri cu care tara noastra se poate mandri. Alaturi de acestea, cultivarea de soiuri ce sunt specifice tarilor precum Franta sau Germania a reprezentat un pas inainte atat din punct de vedere al diversificarii gustative, cat si al evolutiei la nivel de export al selectiei de vinuri romanesti.
Beneficiile consumului de vin
In ceea ce priveste starile resimtite de catre cei ce includ vinul in meniul zilnic, pe langa efectele tranzitorii ale oricarei bauturi alcoolice, caracteristicile pozitive ce se resimt in timp sunt cu adevarat impresionante. Proprietatile antioxidante, antiinflamatorii si chiar anticancerigene sunt considerate a fi semnificative pentru cei ce se incadreaza in limita admisa de un pahar pe zi.
De asemenea, continutul ridicat de polifenoli, resveratrol si flavonoide pot actiona asupra corpului prin eliminarea radicalilor liberi, intarirea imunitatii si mineralizarea organismului.
Dispunand de o selectie vasta de vinuri romanesti, acestea pot reprezenta baza unei colectii personale eclectice, data fiind natura nobila a acestei bauturi, precum si beneficiile evidente ce sunt asociate cu introducerea acestuia in dieta, atat din punct de vedere gastronomic, cat si medical.