Updated : Sep 01, 2022 in Uncategorized

Studiile spun că iluminarea ambientală îi face pe șoferi să se simtă mai în siguranță la volan

În ultimii ani, un număr tot mai mare de automobile vin cu opțiunea de iluminarea ambientală inclusă, ca o caracteristică standard sau opțională. Această funcție este de obicei privită ca o componentă pur estetică, fără să aibă contribuții în ceea ce privește siguranța pasagerilor. Potrivit unui studiu recent efectuat de BMW și Illumination Engineering Group, în cadrul Universității de Tehnologie Ilmenau din Germania, sistemul de lumini ambientale auto poate crește percepția șoferului asupra siguranței și calității mașinii.

Se pare că iluminarea ambientală internă sporește percepția spațială, făcând ca interiorul vehiculului să se simtă mai mare pe timp de noapte. Cercetătorii au găsit dovezi echivoce despre influența luminii ambientale asupra stării de „alertă” sau potențialul luminii de a îmbunătăți starea de spirit sau performanța șoferului. Mai mult, aceștia au afirmat că iluminarea ambientală sporește percepția pasagerilor asupra calității materialelor și designului automobilului. De asemenea, au descoperit că iluminarea a îmbunătățit gradul de utilizare a comenzilor unui vehicul.

În studiu, intensitatea luminozității a fost un element crucial în stabilirea caracteristicilor care au susținut teza de cercetare. Dacă luminile erau excesiv de strălucitoare, sistemul devenea deranjant pentru șoferi. Un sondajul a indicat faptul că, în general, șoferii doresc să poată gestiona iluminarea mașinii, iar potrivit rapoartelor, culoarea utilizată nu a modificat starea mentală a șoferului, dar a fost crucială în stabilirea identităților vehiculului specifice mărcii.

Cercetătorii vor să extindă studiul pentru a include mai multe nuanțe și pentru a examina, totodată, măsura în care iluminarea ambientală ajută sau împiedică șoferii să execute sarcini, precum gestionarea funcțiilor unui sistem de navigație. Viitoarele studii se vor baza în special pe efectele iluminării interioare care răspunde la aportul pasagerilor, a mașinii și a mediului. Luca Caberletti, inginerul BMW care a condus proiectul, este de părere că avantajele și dezavantajele rezultate din îmbrățișarea acestor sisteme de iluminat, trebuie încă testate și verificate. Cu toate acestea, inginerul spune că oferă un mod nou, interesant, emoționant și mult mai colorat de a înțelege și de a dezvolta iluminatul interior al vehiculului.

Dacă ești în căutarea serviciilor de iluminare ambientală auto, acum că am stabilit importanța pe care o au asupra confortului, dar mai ales asupra siguranței la volan, te sfătuim să apelezi cu încredere la echipa artforcars.ro. Benzile de lumini RGB reprezintă o modalitate simplă de a-ți transforma călătoria într-una și mai plăcută oriunde vei merge. Vei schimba total aspectul vehiculului tău la interior, indiferent că preferi o lumină caldă, rece sau orice altă nuanță din gama RGB. Reglează acum intensitatea din telecomandă sau direct din telefon în timp ce conduci pentru a atinge un confort sporit. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *